Ego ?

Views: 11

Ego er lidt svært at forklare og jeg vil forsøge alligevel…..

Vi får vores ego meget tidligt og det første er når vi får legetøj og man tror man ejer det… nogen tager det fra en og man bliver ked af det…

Det er en tankeform som gerne vil have en identitet og som gerne vil vurdere, dømme og have regler…. både for sig selv og andre.

Min holdning er at egoet skal tæmmes mens man er barn og ung…..  og voksne burde kunne håndtere det så de ikke spiller med på deres børns og andre voksnes drama….  Så i min verden er man ikke voksen før man lærer det….  Det er jo et hård postulat og kan virke ret ego og ja…. ego vil gerne på banen og man kan også bevist tale til egoer….

eks. 2 børn er i konflikt (uenighed) og forældre går i mellem og leger dommer, gør at de ikke lærer at håndtere uenigheden..  når de kommer til forældre skal man ikke vælge side, men hjælpe ungerne med at finde en løsning selv…. Når de Kræver at du vælger side og du gør det, så er du i dit ego og du spiller med…

Hvis man gerne vil have ret og den anden tager fejl… når ting er sort/hvide,  enten/eller, typisk få muligheder og ofte ikke godt for noget.

egoet vil gerne have drama og krig… det er ligeglad med mennesker…. hvis det er nødvendigt at retfærdiggøre dine handlinger så er det også ego….

eks. 2 mennesker elsker hinanden og der er kærlighed mellem dem, men den ene konflikt efter den anden hober sig op i ens følelser og man håndtere ikke situationen. Den ene historie bygger sig oven på den anden og til sidst fylder negative følelser mere end den dybe kærlighed…. og man ser ikke mennesket mere fordi man er såret (som også er ego, dvs. tanker, der er ingen fysiske sår)..  Hvis man ingen følelser havde for hinanden så ville man jo slet ikke reagere… men nu er man i en form for krig… børn og deres behov er lige mindre vigtige end den krig man er i…. og man har mistet sig selv…

eks. du er sammen med en masse mennesker og din telefon bibber og du forsvinder i din telefon…. hvis du er bevist om at du er sammen med andre mennesker kan du lige undskylde og kigge og vende tilbage til det nu du er i…..  eller bare lade den bibbe… det er når du er styret dit ego er på spil…

eks. mobning….. man vil gerne hævde sig i forhold til sig selv eller andre så man finder et offer som har en eller anden fejl… (det er ego at finde fejl ved mennesker)… og offeret betyder jo ikke noget…. og man får endda nogen til at spille med….. og hvis de ikke gør så kan det ende med at de bliver offeret….  offeret spiller med og nogen bliver slået… og man har en kort sejr, så skal egoet have noget nyt drama… offeret spiller også med ellers virker mobning ikke….  det er klart at hvis man bliver latterliggjort at man så kan blive ked af det, men det er kun hvis man tror på det der bliver sagt….

Hvordan opløser man så ego ?  ja, man skal for det første ikke spille med…. så man skal være bevist om at det er på spil… man kan være lyttende, nærværdende, nysgerrig og rummelig… og have styr på ens egne følelser….  hvis man bliver ramt af et ego så skal man kigge på hvorfor man reagerer… ofte ved personen som er i egoet ikke at de er det… og bare det at de bliver lyttet til og set gør at deres ego bliver mindre… Hvis du peger fingre eller spiller på deres store følelser om det emne gør at de bliver fanget mere af deres ego…  det er fysisk hårdt at være i ego så de fleste slapper af når de bliver befriet for at man spiller med… nogle enkle bliver bange…

Frygt, angst, bekymring er kun tanker og som påvirker fysisk via følelserne.. når man kan se det så svækkes det… det virker jo kun hæmmende.. husk at hvis du føler dig som et offer så er dit ego også på spil….

Når man kan mærke ubehag eller kroppen er ret fysisk når man diskuterer (også med sig selv), så er man i ego og måden til at slippe det er at trække vejret så dybt som muligt og man får forbindelse til sig selv igen….  og man finder ud af tanker som kommer herefter er helt anderledes…   hvis man er bevist om at man tænker hele tiden og det er en uendelig strøm som aldrig stopper så er man fanget af ens tanker… og mange af dem er slet ikke konstruktive og da tanker også påvirker følelser så slider man sig selv ned langsomt og sikkert……  hvordan slipper man så ud af det, jo man starter med at få forbindelse til sig selv og meditation hjælper på det… men det kræver kun at man trækker vejret dybt….. kort tid efter dukker den første tanke op og forstyrrer at man er forbundet og bevist slipper man tanken og vender sig tilbage til kroppen…  det mellemrum mellem tanker er dig… og du øver dig på at lade det rum blive større og efterhånden lærer du at ….
du vurderer verden konstant og alternativet er at observere, bare kigge….. så finder du ud af at verden er ret smuk og massere af detaljer bliver synlige for dig og fordybelse kan være en større del af dit liv…… og du kan lære at slappe af…og lave intet… og nyde det… man skal ikke noget konstant.

Regler… egoet vil gerne styre dig og andre… så vi laver regler i stedet for at gøre noget godt i en hver situation… begrænsninger er ego.. når man er uden for ego, så giver krig, vold, racisme, grådighed, nedgørelse af andre ingen mening…  så regler er til at kunne håndtere ego…  og egoer elsker at køre til grænsen og helst bøje regler til deres fordel… de har jo ret….. men det går ofte ud over andre… eller dem selv.

Kan man så ikke gøre noget når man er uden for ego, joda, men det er bare en anden måde at tænke og leve på… og nogen lever i symbiose med deres ego og tager ikke alle tanker og følelser for absolut sandhed og derved kan man gøre noget andet.

Hvis du har et stort behov for at sætte folk i kasser, så er det dit ego der er på spil… det er jo bare mennesker og ingen mennesker er bedre end andre, men vi har forskellige evner og forudsætninger…..

I bund og grund er ego et spil og det er manipulerende.. og det snyder os tit… jo mere du kommer i kontakt med dig selv jo mindre ego…og ego har svært ved at leve i kærlighed…

hvis man identificerer sig med sig arbejde eller forældre rolle, så er det ego… når man mister jobbet eller et barn flytter hjemmefra, så mister man jo sig selv…

Der findes massere af god litteratur om ego, bl.a. Echart Tolle, Wayne Dyer…

Det kan være at jeg udvider denne blog, hvis der kommer spørgsmål…dette er et omfattende emne… og det fylder meget i vores liv og kultur.

 

 

 

Skriv et svar