OCD kort eller tendenser til OCD

Hits: 43

(Last Updated On: 28. januar 2023)

Faktisk er OCD ikke nemt, det handler om at takle.

De fleste kender det med at skulle lære noget nyt og man lærer det praktiske, men glemmer at være med på at gøre det… med andre ord så i stedet for at få følelserne med, så gør man noget imod en selv og laver en tanke-regl i hovedet.. Man gør noget igen og igen fordi man skal (tvangstanke). Man føler sig ikke tryg og har typisk et ubehag et eller flere steder i kroppen.

Ofte opfanger man som barn noget som “de voksne brokker sig over” og lærer at klistre brokken (ubehag) til det praktiske. F.eks. hvis den voksne ikke gider at støvsuge.. Det er faktisk nemt at støvsuge når når man ikke har ubehag når man støvsuger.. Det er langt nemmere at lære noget af en voksen som elsker at gøre tingene og har lyst til at vise dig at de selv har lært at takle det..

Børn som lærer “noget de ikke må” fordi den voksne selv ikke kan takle det.. er også skidt for barnets udvikling… Børn skal lære at takle livet som det er..

Børn/voksne som ikke selv kan takle verden, søger bekræftelse i andre og lærer ikke at være sig selv. Ofte skal de også forklare deres verden for at være sikker på at alt er tænkt igennem… men de glemmer deres følelser. og når du ikke har dine følelser med i situationen, så har du heller ikke nogen situationsfornemmelse.

Prøv at forestille dig at du kæmper med at gå på arbejde…..eller i skole, så kan man ende med at blive syg og blive hjemme.Hvis man som barn ikke lærer at følelser kan være ubehagelige og de er ok, så lærer man at kæmpe imod ubehag det er en glidebane…. Er man tryg ved ubehag så er livet nemmere.. OCD reglerne er en erstatning for at have føling med det man laver… en form for overlevelse.. på meget kort sigt kan det være praktisk, men ikke på lang sigt..
Det kan være smart at kigge på Tilknytningsteori og idéen med at lære at kunne følelsesregulere.

Hvis du kan tillade dig selv at have eller endnu bedre lærer at nyde:
Negative tanker.
Ubehag i kroppen.
Så vokser de sig ikke større men mister magten over dig.
Jo mere bevidst du er om tankerne og ubehaget jo mindre bliver du styret/lammet.
Prokrastination eller overspringshandlinger kommer af at man ikke har lyst til at mærke den ubehag man har omkring det man “skal” lave.. Så man laver andre mindre ubehagelige opgaver for at undgå handlingen. Så man skal være opmærksom på når man gør noget om man føler sig tryg og er med på den. Det er en glidebane at gøre noget fordi “man skal”, det er dig som skal finde lysten. Ofte gør man ting eller undgår at gøre ting for at undgå følelsen af skuffelse fra andre.


Set udefra. Så kan en person med OCD eller tvangstanker have følelser i kroppen som de fornægter og forsøger at afvikle en regl i hovedet og hvis den ikke virker så er flugt eneste vej. Så hvis de ikke kan konflikt, eller bestemte lyde. Eller hvis de har store følelser for en person om de er rare eller ej.. så bliver det for meget og de søger ensomhed.. problemet er bare at der følger skam og endnu mere ubehag med og de kan sidde fast i tankespind og ende med depression af sorte tanker om hvad de skulle have gjort.
Hvis du ikke kender vrede, at elske, irritation eller andre følelser men kun kender ubehag, så er alt blandet sammen og det hele virker uoverkommeligt. Du møder mennesker og en masse følelser kommer op og hvis de passer ind i dit reglsæt så kan du måske holde dem ud. Det er svært at overleve denne verden hvis man ikke har lært at følelsesregulere. Når man er barn så græder man når man ikke kan klare sine følelser, men efterhånden som man lærer at det ikke giver noget så bliver man bare indebrændt, de fleste voksne hjælper kun med det praktisk man ikke kan håndtere, men ikke med følelserne som i virkeligheden er problemet.


Ubehag er noget du har tillært dig og noget du kan gøre op alene ved at mærke den og tillade den og evt. nyde den.. Reglerne i hovedet opløses med at du kommer igennem ubehag.. ofte ikke særlig lang tid og øvelse gør mester 🙂
Ubehaget er en form for dør du har lukket for at undgå at mærke dine følelser og jo bedre du er til at føle jo mindre forsvar har du brug for til at overleve din dag, så du slipper for at blive drænet.. Når du bliver god til at spotte ubehaget, så kan du insisterer på at mærke din følelse, så når du mærker ubehaget, så brug 1 sekund på at erkende det og så gå direkte til følelsen…og nyd den. Så lær at vænne dig til følelser og anse alle følelser som brugbare… og noget som hjælper dig i livet.

Hvis man ikke lærer at takle følelser som de nu engang er, så går man glip af mange ting i livet.. man lærer at situationer og endda mennesker er ubehagelige, men i virkeligheden er det ens egen opfattelse af situationen/personerne som skaber problemet, når man ikke kan takle ens følelser.

Når man lærer kroppen at bestemte følelser ikke må føles, så sætter man ubehag ind for at advare imod dem.. Vejen tilbage er at komme forbi ubehag til man bliver forbundet med følelsen..

Det er vigtigt at lære at man gerne må være vred, frustreret, irritereret, ked, fordømmende, nedladende… ellers kommer de til at styre dig.. det gælder også at savne og elske…samt at være i sorg… Selv generthed kan være OCD.

OCD reglerne forsvinder når man takler ens indre reaktioner.. og ikke kæmper imod den. Man kan slappe af i enhver situation og kan nyde dem..

Når man på sigt udgår sine følelser kan det stresse, give angst og panik angst… og lede til depression… Man spænder op i kroppen og det kan endda medføre flere sygdomme.


Prisen ved ikke at have situationsfornemmelse er at folk kan forlade dig, fordi de ingen fornemmelse har af dig… Du giver intet af dig selv til dem… også selvom de selv har OCD. Faktisk kan forhold mellem 2 der har OCD give meget fnidder, underligt nok kan man forvente at andre kan noget man ikke selv kan… eller du kan forlade folk fordi de går langt ud over de regler du har i hovedet..

Skriv et svar